Scurt Istoric

Istorie Noiembrie 1, 2014

Biserica din satul Vocoteşti, cu hramul „Buna Vestire” este aşezată pe platoul de Nord-Est al satului, la marginea drumului judeţean, care străbate partea de est a comunei Voineşti şi face legătura prin vest cu satul Mânjeşti şi cu satul Hadâmbu, ambele aparţinând de comuna Mogoşeşti.

Biserica este construită din lemn şi pământ,căptuşită atât în interior cât şi la exterior cu scânduri, vopsite cu ulei.

Biserica a fost construită în anul 1912 de locuitorii satului, pe locul vechii biserici care data din anul 1838.

În exterior, faţada este total lipsită de elemente arhitecturale şi decorative. Ea are forma dreptunghiulară, cu absida altarului în formă de poligon.

Acoperişul, în formă de şarpantă piramidală, cu streaşină mare, are baza  pătrată, cu patru ferestre.

În interior, pridvorul şi pronaosul au formă plană, iar naosul are formă semicirculară.

Pronaosul este despărţit de naos prin coloane dreptunghiulare, ieşite din perete, pe care se sprijină arcul de boltă despărţitor, lăsând vederea liberă.

Naosul are formă dreptunghiulară cu diametrul de 4,28 metri, absida altarului are formă de poligon, iar bolta este sub formă de piramidă.

Naosul este despărţit de altar prin catapeteasmă, dar nu este prevăzut cu uşă de evacuare.

Pardoseala este făcută din duşumea de brad, vopsită cu vopsea grena.

Ferestrele, sunt în număr de şapte, dintre care patru se găsesc în naos, una în pridvor şi două în altar. Cele din altar, una este la absida din partea de răsărit , iar cea de-a doua este la proscomidiar.

Nu există pictură murală, pe pereţii din naos sunt aşezate icoane, pictate în ulei, pe lemn, ce provin din sec. XIX şi XX.

Catapeteasma este din lemn de brad, adusă de la o biserică veche din parohia Hodora, cu ornamente florale, între registrele icoanelor, iar uşile împărăteşti au sculptură dantelată, cu cei patru evanghelişti în medalioane.

Icoanele din ultimul rând al catapetesmei şi două ale proorocilor au aplicate în jur rame sculptate.

Pictura catapetesmei este executată în anul 1871, de pictorul Pruteanu.

Ca obiecte cu valoare artistică şi istorică ce se păstrează în această biserică sunt:

  1. O cruce de mână, mică, sculptată în lemn, cu figuri de sfinţi şi scene biblice, ferecată în metal şi argintată;
  2. Un epitaf, lucrat în ulei pe pânză cu o garnitură de catifea brodată cu flori cu fir galben, păstrat din anul 1915;
  3. O candelă din metal poleită cu duble, iar gravurile sunt lucrate în smalţ colorat ;
  4. Două icoane, una reprezentând pe Domnul Iisus Hristos , iar cealaltă reprezentând-o pe Sfânta Fecioară cu pruncul, ambele pictate pe lemn, în stil bizantin, diametrul de 89/49 cm, mai vechi decât actuala biserică;
  5. O icoană pictată în stil bizantin,reprezentând pe Maica Domnului cu pruncul,  pictată prin străduinţa preotului paroh Ioan Bogdan Olăeru, de pictorii Atelierului Panselinos Iaşi.În toată perioada picturii acesteia, pictorii care au pictat această icoană sunt Vasile Doroftei şi Bogdan Bolotă, cu mare râvnă şi post din partea lor, pictură realizată în anul 2008. Icoana este aşezată în partea stângă a iconostasului.

Biserica a fost suferit reparaţii de întreţinere în anul 1944, cu contribuţia enoriaşilor.

În curtea bisericii, în partea de sud a altarului se află o piatră funerară, cu inscripţie cu litere chirilice, în care este scris :”Iisus Hristos, la această piatră se odihneşte robul lui Dumnezeu, Alexandru, fiul lui Dumitru Cărăuşu, în vârstă de 22 de ani.S-a săvârşit din viaţă la anul 1868, iunie 22”

Biserica cu hramul „Buna Vestire”, a funcţionat ca filie al parohiei „Sfinţii Voievozi” din satul Mânjeşti, comuna Mogoşeşti şi a devenit parohie de sine stătătoare la 01 martie 2007, prin decizie mitropolitană, prin numirea aici ca preot paroh al preotului Ioan Bogdan Olăeru, care a slujit până la 01 august 2009.De atunci şi până la 01 iulie 2011 a suplinit aici preotul Ioan Olăeru , iar prin decizia 531/ 01.07.2011 a mitropolitului Teofan al Moldovei şi Bucovinei, a fost numit preot paroh al acestei biserici cu hramul „ Buna Vestire” şi este slujitor aici şi în prezent.

În urma recensământului, s-a constatat că aici sunt  63 de familii cu 162 de locuitori, din care 39 de copii sub 18 ani.

Prezenţa  enoriaşilor la biserică la Sfânta Liturghie, în zilele de duminică şi sărbători este de circa 25-35 de persoane, iar părintele paroh sprijină familiile nevoiaşe prin diferite danii sau ajutor bănesc, fie de partea enoriaşilor mai înstăriţi, fie din partea sa şi a familiei sale, fie din ajutor din alte danii din afara parohiei.

În perioada când a fost slujitor preotul Ioan Bogdan Olăeru s-a construit, din temelii casa parohială ,lângă biserică, cu contribuţii diverse- danii ale fiilor satului , danii din alte sate ,danii ale unor enoriaşi din Iaşi , danii din partea familiei preotului paroh .

În anul în 2013, s-au efectuat unele reparaţii şi construcţii cu bani proveniţi din ajutor de la primăria Voineşti, care au constat în :

  • Înlocuirea gardului ce împrejmuieşte cimitirul satului, cu unul cu stâlpi de fier cu plasă de sârmă,cu bordură de ciment, în valoare de 5000 lei, din care Primăria a suportat  3000 lei, restul a fost suportat de fiul satului Ghiorghiţă Grigore cu familia, fiul decedatului Ghiorghiţă Mihai, fost consilier al parohiei Vocoteşti cât şi al Primăriei Voineşti şi enoriaşii satului.
  • Mâna de lucru al gardului cimitirului a fost plătită din fondurile proprii ale parohiei, în sumă de 300 lei.

În cursul anului 2014, se are în vedere schimbarea acoperişului bisericii cu tablă, construirea unui gard din ciment şi plasă,pentru împrejmuirea bisericii, vopsirea interiorului şi exteriorului bisericii, precum şi construirea unui grup sanitar, cu separare pentru femei şi bărbaţi. În acest sens s-a vorbit şi cu fiii satului plecaţi peste hotare să ajute această parohie, deoarece posibilităţile financiare sunt reduse, parohia având familii cu oameni trecuţi de 65-70 de ani şi  cu foarte puţine familii tinere.

Întrucât parohia „Buna Vestire” Vocoteşti a fost filia parohiei „Arh Mihail şi Gavril” din Mânjeşti, se cunosc următorii preoţi care au slujit în ambele biserici , din Monografia comunei Mogoşeşti, Editura Pamfilius, Iaşi, 2005:

        - în perioada 1926-1979, Preot Vasile Pleoţ

        - în perioada 1979-1989, Preot Aurel Iacob, care a fost mutat la biserica din  Moţca

        - în perioada 1989 - 28 februarie 2007, Preot Dan Apostol

        - în perioada 1 martie 2007 – 31 iulie 2009 ,Preot Ioan Bogdan Olăeru

        - de la 1 iulie 2009 până în prezent,  Preot Ioan Olăeru